Vogels voeren

In het kort

Kies een handige plek voor het huisje
Kies handig voer zonder onkruidzaden
Elke dag leegvegen en droogmaken
Doe er niet teveel in, het moet in 1 dag op
Plaats het maximaal 1 meter vanaf een heg of boom

Vloerkleed

Met behulp van de BirdFlirt Matta kun je voorkomen dat het voer contact maakt met condensvocht. Lees meer

Maak het jezelf gemakkelijk en koop alleen vogelvoer dat geen onkruid en exotische zaden bevat. Zonnebloempitten, gedroogde insecten en pinda's zijn prima. Zonnebloempitten die op de grond vallen kunnen natuurlijk ook ontkiemen in het voorjaar maar ja, is dat erg? Het zorgt voor een nieuwe voorraad pitten voor volgend jaar, en als je ze niet wilt trek je ze gemakkelijk uit de grond.


Doe iedere dag een klein handje voer in het huisje. Niet teveel dus, want ze moeten het binnen een dag op kunnen eten.


Zet het huisje op een plek waar je er makkelijk bijkunt, bijvoorbeeld naast een pad. Met nat koud weer is het extra belangrijk de voederplaats te onderhouden, en staat het huisje op een handige plek dan helpt dat enorm..


Vogels hebben beschutting nodig vlakbij de voederplaats waar ze in geval van gevaar heen kunnen. Is de heg of boom te ver weg dan is het risico te groot en komen ze niet. Probeer de afstand tot beschutting maximaal 1 meter te houden.


Via voederplekken die niet worden onderhouden worden vogelziektes doorgegeven. In plaats van ze te helpen worden ze dan ziek...
Dus bijhouden is superbelangrijk, en snel gedaan op deze manier:

Gebruik een zachte borstel zonder scherpe delen (leg bijv. een oude ikea afwasborstel in de buurt van het huisje) en een 'droogmaker' (kleine schoonmaakdoekjes zijn handig, een stuk keukenpapier kan ook).

Veeg met de borstel alles wat nog in het huisje ligt eruit. Gooi het op de grond of op een steen zodat grondgebonden vogels de restjes kunnen opmaken. De rest verteert vanzelf.
Maak de voederplaats nu droog. Vocht, bijvoorbeeld condensvocht maakt het voer snel smerig.